Dan oslobođenja Tuzle, 2. oktobar 1943. godine, zapisan je zlatnim slovima u antifašističkim analima i arhivama pobjednika u Drugom svjetskom ratu, jer je Tuzla tada bila najveći oslobođeni grad u porobljenoj Evropi.

Podsjećamo da je 2. oktobra 2013. godine u izdavaštvu BOSS-a u okviru zvaničnog obilježavanja Dana Tuzle promovisana fotomonografija: Tuzla u Drugom svjetskom ratu – 70 godina od oslobođenja, u kojoj je, između ostalog naznačeno: “Ova fotomonografija je nastala povodom 70 godina od prvog oslobođenja Tuzle s namjerom da u najkraćem memorira antifašističku historiju Tuzle iz Drugog svjetskog rata, a prije svega je namijenjena generacijama koje tek prispijevaju u historiju. Ona je i način mišljenja, način promišljanja o Tuzli koja može i treba da se diči revolucionarnom prošlošću na temeljima osvjedočenog antifašizma, tolerancije, socijalne i nacionalne pravde, tim prije što velikoj i savremenoj urbanoj sredini kakva je Tuzla danas, priliči svaki kreativni napor na predstavljanju svega onoga što je čini slobodarskim i otvorenim gradom. Svjedoci smo stalnih ataka na historiju s namjerom da se izvrši njena revizija, pa je ova fotomonografija svojevrsno podastiranje validnih dokaza i neprikosnovenih historijskih činjenica o razlozima ponosnog sjećanja na antifašističku prošlost naroda Bosne i Hercegovine. Ima razloga da i sami nalazimo načina adekvatnog prezentiranja istine, odnosno onih historijskih činjenica koje su dostupne i neupitne, posebno kada se radi o datumu koji je postao simbol pravedne borbe za slobodu i pobjedu dobra nad zlom i mržnjom”, istakao je Mirnes Ajanović u predgovoru fotomonografije, koja je napisana u slavu antifašističke prošlosti Tuzle, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Danas je Tuzla ponovo u borbi za oslobođenje od totalitarne vlasti SDP-a Tuzla i gradonačelnika Jasmina Imamovića, koji više decenija totalitarnom i anticivilizacijskom vladavinom negiraju tekovine antifašističke internacionale, a posebno iz razloga što samo formalno podržavaju antifašizam radi osvajanja glasova antifašističkih birača iz Tuzle, a  u toku i nakon agresije na BiH 1992. – 1995. godine skidali su antifašistička obilježja, ukinuli obilježavanje Dana Tuzle, i dali imena ulicama u čast zloglasnih Hitlerovih sluga koji su osuđeni na smrt zbog fašističkih zločina. SDP je natjeran da ukine zloglasne fašističke ulice nakon brutalne višemjesečne borbe vijećnika BOSS-a Mirnesa Ajanovića u tada Općinskom vijeću Tuzla, koji je aktivno učestvovao u vraćanju obilježavanja Dana Tuzle i antifašističkih obilježja u Tuzli, pa i postavljanjem, nakon agresije na BiH, prve biste međunarodnom simbolu otpora fašizmu – Titu, na Memorijalnom kompleksu Slana banja u Tuzli, za šta je vijećnik Mirnes Ajanović morao ponovo voditi dugotrajnu borbu jer SDP-ova vlast nije dozvoljavala izdavanje potrebnih dozvola.

http://www.boss.ba/wp-content/uploads/dokumenti/fotomonografija_boss_knjiga.pdf

02.10.2020.