09.12.2002. – u povodu opstruiranja uvođenja poreza na dodatnu vrijednost

Press konferencija

u povodu opstruiranja uvođenja poreza na dodatnu vrijednost

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović je putem današnje press konferencije izrazio žestoku osudu PDP-a i drugih političkih stranaka koje se protive uvođenje poreza na dodatnu vrijednost, i time opstruiraju efikasnost naplate poreza, odnosno punjenje entitetskih i državnog budžeta.

Mirnes Ajanović ističe da je BiH izgubila stotine miliona KM odbijanjem Programa ekonomskih i socijalnih reformi koje je BOSS ponudio još 1998., a kojim je bilo predviđeno uvođenje PDV-a.

PDP je u svojstvu političkog satelita SDS-a, a kasnije i SDP-a, opstruirao uvođenje PDV-a, iz čega se jasno vidi da političkim vrhuškama ovih stranaka nije u cilju ekonomski i privredni oporavak, već unapređenje privatnih biznisa supruga, rođaka i druge nepotističke svite – kao u slučaju privatne firme supruge Zlatka Lagumdžije i sl.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović je naglasio da je nemoguće provoditi reforme koje je zamislio Visoki predstavnik u BiH, sve dok tužilaštva i pravosuđe ne sankcionišu sve koji su, koristeći političku moć, obezbijedili unosne poslove za svoju familiju i prijatelje i izbjegli plaćanje poreza.

Mirnes Ajanović ističe da je protivljenje ekonomskim i socijalnim reformama bar jednako težak prestup kao opstrukcija povratka ili opstrukcija provođenja imovinskih zakona, što bi trebali biti obavezujuće za Visokog predstavnika – da zabrani političko djelovanje i rad u javnim organima svim političarima koji se protive uvođenju poreza na dodatnu vrijedenost.

 

09.12.2002.