11.04.2002. – u povodu palestinske tragedije

Vanredna press konferencija

u povodu palestinske tragedije

Predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović, na press konferenciji je prezentirao sadržaj razgovora koji je vođen tokom jučerašnjeg zvaničnog sastanka sa palestinskim ambasadorom Džemalom el-Džeridlijem.

Nakon što je palestinskom ambasadoru obećao podršku implementaciji svearapskog mirovnog plana, kako bi se zaustavilo ubijanje i protjerivanje palestinskih civila, predsjednik BOSS-a je uputio otvoreni poziv Predsjedništvu BiH i državnom Parlamentu – da Bosna i Hercegovina, kao i u slučaju osude terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države, zauzme zvaničan stav o stradanju golorukog palestinskog naroda.

Bosna i Hercegovina, koja je i sama bila žrtva genocidne agresije, obavezna je da poput ostalih evropskih zemalja – zahtijeva hitno provođenje rezolucija UN-a, u cilju zaustavljanja krvavog pohoda ekstremnog generala Šarona i njegovih saradnika.

Ukoliko bh. državni organi budu ignorisali poziv za pomoć ugroženom palestinskom narodu, Bosanska stranka poziva nevladine organizacije i sve ličnosti iz javnog života, da organizuju okrugle stolove, odnosno manifestacije solidarnosti putem kojih će vršiti pritisak na bh. vlasti – da se obavežu na aktivno učešće u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Mirnes Ajanović ističe, da pasivnost i ravnodušnost sa kojom je svijet na tv. ekranima posmatrao bosansku tragediju, ne smije biti razlog za prihvatanje bezdušnosti kao stava prema stradanjima nedužnih naroda.

 

 

11. IV 2002.