Ne smije se tolerisati šutnja nadležnih državnih organa na održavanje nemoralnih političkih skupova na kojima se, putem plaćenih pristalica koji se dovoze autobusima i iz drugih gradova, krše epidemiološke i zdravstvene mjere o zabrani okupljanja više od 50 lica u zatvorenom prostoru, uz ignorisanje ugrožavanja bezbjednosti svih građana u opštinama i gradovima od strane nadležnih inspekcijskih i policijskih organa, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Nedopustivo je dozvoljavanje ostvarivanja nemoralnih predizbornih interesa vladajućih stranaka na račun ugrožavanja zdravstvene bezbjednosti građana i mogućeg potpunog kolapsa države, jer može doći do ponovnog zatvaranja poslovnih i javnih objekata, uvođenja zabrane kretanja, policijskog sata i stavljanja države na crnu listu od strane međunarodne zajednice.

Krivičnim zakonom FBiH, članom 225. Prenošenje zarazne bolesti i članom 226. Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, predviđena je kazna zatvora do jedne godine, te su nadležna kantonalna tužilaštva dužna krivično procesuirati predsjednike nemoralnih političkih stranaka i druga lica koja su organizovala ili budu organizovali zabranjene skupove, ali i kantonalne inspektore i predstavnike nadležnog MUP-a zbog krivičnog djela iz člana 383. Zloupotreba položaja ili ovlaštenja i člana 387. Nesavjestan rad u službi, a zbog propuštanja zabrane održavanja ili prekidanja skupova, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

19.10.2020.