21.03.2002. – u povodu namjere provodjenja nedemokratskih i totalitarnih izmjena

Press konferencija

 

u povodu namjere provođenja nedemokratskih i totalitarnih izmjena Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamenta F BiH

 

Predsjednik BOSS-a i federalni poslanik Mirnes Ajanović uputio je predsjedavajućem Predstavničkog doma federalnog Parlamenta dopis kojim ga je obavijestio da je Bosanska stranka povukla svoje članstvo u Komisiji za izradu izmjena Poslovnika. Federalni poslanik Mirnes Ajanović zahtijeva da Kolegij utvrdi novi način za izradu izmjena Poslovnika, u skladu sa zaključkom sa prve sjednice Komisije, kada je definisano – “da prava poslanika, političkih stranaka i opozicije budućim izmjenama i dopunama neće biti smanjena, što uostalom garantuje i Ustav Federacije BiH”.

SDP-Alijansa je tokom 6. sjednice Komisije, grubo narušila stečena prava poslanika,       te ignorisanjem navedenog zaključka, izglasala diskriminirajuće izmjene Poslovnika, ograničavanjem diskusija na svega 10 minuta i uskraćivanjem prava na prijavu za diskusiju u toku rasprave, što kao antidemokratski politički nonsens – predstavlja uvod u boljševičko-totalitarni sistem.

Izmjene sačinjene od strane SDP-Alijanse, usmjerene su isključivo prema gušenju rada opozicionih poslanika koji ne misle kao SDP – uskraćivanjem prava poslanika da otvoreno i kritički raspravljaju, pod prijetnjom fizičkog odstranjivanja sa sjednica, odnosno zabranom prisustvovanja sjednicama.

 

21.3.2002.