21.12.1998.

Saopštenje za javnost

u povodu licemjerja državnih organa vlasti i rukovodstva Rudnika uglja Tuzla

BOSS Logo 1

Bosanska stranka smatra dvojnim moralom i licemjerjem činjenicu da državni organi vlasti čestitaju 21. decembar, dan kada su se rudari 1920. borili za svoja radnička i ljudska prava, dok danas ova ista prava bivaju ugrožena od države kao i 1920. godine. Prava rudara su ugrožena ne samo time što je vlast tukla rudare u povodu zeničkog štrajka, nego i u povodu tragične pozicije u koju su rudari i njihove porodice dovedeni galopirajućom i beskrupuloznom privatizacijom društvene imovine koja je stvarana radničkim znojem.

Takođe, smatramo licemjerjem Centralnu manifestaciju obilježavanja 21. decembra – Dana rudara, u organizaciji rukovodstva Rudnika uglja Tuzla, koja je održana 18. decembra 1998. godine?! Gospoda iz rudarskog rukovodstva i državnih organa vlasti, kojima su puna usta lijepih riječi o rudarima, nisu se mogla ni toliko potruditi da manifestaciju organizuju na Dan rudara, 21. decembra, nego su tri dana prije, u petak, 18. decembra – “obilježili praznik”, za pretpostaviti iz razloga što im je ponedjeljak neradni dan, pa da kod kuće mogu komotno uživati u rahatluku. Dakle, očigledno se radi o pokušaju šminkanja rudarske stvarnosti, da bi se dobio privid uvažavanja internacionalnog radničkog praznika, odnosno o lijepo upakovanoj prodaji magle od strane državnih organa vlasti.

Takođe, smatramo skandalom poruku, navodno, upućenu ispred tuzlanskih rudara članu Predsjedništva Aliji Izetbegoviću, čime direktno privreda ulazi u politizaciju i to na negativan način. Nepriznavanjem Predsjedavajućeg i drugog člana Predsjedništva BiH, implicira se na priznavanje samo jednog dijela Bosne i Hercegovine. Upućivanjem poruke Aliji Izetbegoviću, Husinska buna, koja je dio bosanskohercegovačke istorije i internacionalni rudarski praznik – pokušava se poistovjetiti samo sa bošnjačkim narodom, čime je napravljen skandalozan incident. Prvo, što se time praznik rudara pokušava uzurpirati od strane jedne stranke, drugo, jednog lidera i jednog naroda.

Gospoda iz rukovodstva Rudnika uglja Tuzla, morala bi znati da su se 1920. husinski rudari borili za dobrobit rudara svih nacionalnosti i da je štrajk bio u cijeloj Bosni i Hercegovini. Husinska buna i Dan rudara nemaju blage veze sa Alijom Izetbegovićem niti se mogu poistovjetiti samo sa jednim narodom.

To je još jedan od primjera svođenja naših multietničkih vrijednosti, na prisvajanje samo Bošnjacima onoga što je zajedničko, a što će, ukoliko se ne spriječe ovakve tendencije – rezultirati produbljenjem dezintegracionih procesa.

21.12.1998.