23.10.2001. – u povodu donacije 2.000 knjiga koje ce Bosanska stranka pokloniti Gradskoj biblioteci u Kalesiji

Press konferenciju

 

u povodu donacije 2.000 knjiga koje će Bosanska stranka pokloniti Gradskoj biblioteci u Kalesiji

 

Predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović je na današnjoj press konferenciji obavijestio javnost da će se predaja donacije od 2.000 knjiga Gradskoj biblioteci u Kalesiji, obaviti večeras u okviru prvog dana kulturne manifestacije Kalesijski dani kulture, koju organizuju BZK “Preporod” i Gradska biblioteka Kalesija.

Na press konferenciji je prisustvovao i direktor Gradske biblioteke Kalesija, Mehmed Hodžić, koji je izražavajući zahvalnost Bosanskoj stranci – istakao da će ova donacija od 2.000 knjiga značajno ubrzati proces registracije biblioteke, za koji je potrebno imati 15.000 bibliotečnih jedinica. Direktor Hodžić je ujedno uputio poziv svim drugim društvenim i političkim subjektima da, po ugledu na BOSS – pokrenu akcije prikupljanja knjiga i poklanjanja knjiga bibliotekama.

Bosanska stranka je putem svojih članova i simpatizera u posljednjih nekoliko mjeseci vodila akciju prikupljanja knjiga za poklon jednoj od biblioteka u našim manjim opštinama. U toku akcije pod nazivom Poklonimo knjigu biblioteci, članovi i simpatizeri Bosanske stranke su uspjeli prikupiti veliki broj različitih knjiga, publikacija i periodičnih izdanja. U prvom krugu ove akcije Bosanska stranka je prikupila preko 2.000 knjiga.

Budući da je Gradska biblioteka u Kalesiji po fundusu jedna od najsiromašnijih na Tuzlanskom kantonu, te da se njeno osoblje s puno entuzijazma trudi da unaprijedi rad ove institucije kulture, Bosanska stranka je odlučila da 2.000 knjiga, prikupljenih u prvom krugu akcije Poklonimo knjigu biblioteci, daruje Gradskoj biblioteci u Kalesiji.

U narednom periodu Bosanska stranka će nastaviti sa akcijom prikupljanja knjiga, publikacija i periodičnih izdanja iz kućnih i porodičnih biblioteka, kojih su se spremni odreći naši građani u interesu poboljšanja fundusa naših narodnih biblioteka.

 

23.10.2001.