23.11.2001. – u povodu izgradnje fabrike vode na jezeru Modrac

Vanredna press konferencija

u povodu izgradnje fabrike vode na jezeru Modrac

 

Sarajevsko predstavništvo njemačko-švicarske firme REAG, obavijestilo je federalnog poslanika Mirnesa Ajanovića o nizu činjenica koje dokazuju da se projekat izgradnje fabrike vode na jezeru Modrac realizuje pod sumnjivim i kriminalnim okolnostima.

Postoje osnovane sumnje o kriminalnoj upetljanosti guvernera Tuzlanskog kantona Selima Bešlagića i direktora Kantonalne agencije za privatizaciju Bahrije Tanovića u pokušaj izgradnje fabrike vode po neadekvatnoj tehnologiji firme ZENON iz Kanade, čija je ponuda od preko 11 miliona maraka, za više od četiri miliona skuplja od ponude sarajevskog predstavništva firme REAG.

Federalni poslanik Mirnes Ajanović je istakao da brojne činjenice otvaraju sumnju da je riječ o jednoj od najvećih pljački građana Tuzle i Tuzlanskog kantona od strane guvernera Selima Bešlagića i njegovih saradnika.

Na press konferenciji BOSS-a novinarima se obratio predstavnik firme REAG dipl. ing. Zvonimir Sović, koji je rekao:

– Na primjer, ponuda firme REAG je manja od osam miliona, a firme ZENON je preko 11 miliona maraka; odabrana firma ZENON nijedan ovakav objekat nikada nije izgradila na tlu Evrope, a firma REAG je takve objekte gradila po Evropi, Aziji, Južnoj Americi i Africi; ugovor firme REAG je javni, a firme ZENON tajni; rezervni dijelovi za ZENON-ovo postrojenje bi se morali nabavljati iz Kanade, a za REAG-ovo iz Sarajeva; uprkos ponudi firme REAG da Bešlagić i stručna lica o trošku REAG-a obiđu slične pogone u Evropi, Bahrija Tanović je 8. novembra boravio na tajnim dogovorima sa firmom ZENON, a Bešlagić je, bez stručnog tima, 12. novembra otišao na 10-dnevni put u Kanadu, kao gost firme ZENON; firma REAG je uputila pismenu molbu da se njeni predstavnici sastanu sa predstavnicima TK, ali nikada nije dobila odgovor; skandalozno je da Selim Bešlagić javno izjavljuje da ne zna da li će ZENON-ov projekat uspjeti, obzirom da se radi o tehnologiji koja još nije ispitana, ali zato zna da će platiti 12 miliona maraka – rekao je, između ostalog, ing. Sović.

 

23.11.01.