26.04.2001. – u povodu odlaska Roberta Berija sa funkcije Sefa Misije OSCE-a u BiH

u povodu odlaska Roberta Berija sa funkcije Šefa Misije OSCE-a u BiH

Bosanska stranka smatra da nagli odlazak Roberta Berija sa funkcije Šefa Misije OSCE-a u BiH – predstavlja pokušaj njegovog sklanjanja od odgovornosti, za poteze kojima je doveo Bosnu i Hercegovinu u najveću poslijeratnu ustavnu, političku i mirovnu krizu.

Robert Beri je profesionalno i moralno – pred zakonom direktno odgovoran za kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za BiH, Ustava BiH, osnovnih načela ljudskih i građanskih prava, kao i za krizu nastalu uvođenjem hrvatske samouprave u F BiH – za šta bi morao odgovarati pred bh. pravosuđem ili američkim sudom.

Bosanska stranka je više puta upozoravala na hotimične pogreške Roberta Berija i zloupotrebe položaja i bh. političkih prilika za ličnu promidžbu, te stoga ponovo upozorava predstavnike međunarodne zajednice – da moraju tražiti njegovu odgovornost, ako zaista žele stabilizaciju prilika u BiH.

Političari međunarodne zajednice u BiH, moraju znati – da politički stabilna BiH zahtijeva novog Šefa Misije OSCE-a koji će nastaviti tamo gdje je u svom mandatu stao ambasador Robert Frovik – koji je odnose u državi unapređivao dijalogom sa legitimnim bh. političkim predstavnicima, a ne monologom i samovoljom, kao što je to za svog mandata činio kompromitovani Robert Beri.