26.08.2002. – u povodu zahtjeva za utvrdjivanje krivicne odgovornosti lica

Press konferencija

u povodu zahtjeva za utvrđivanje krivične odgovornosti lica koja su ugrozila bezbjednost građana organizujući tzv. prijateljsku utakmicu između BiH i SRJ u cilju mobilizacije biračkog tijela za nacionalne stranke

 

Predsjednik Bosanske stranke i federalni poslanik Mirnes Ajanović, obzirom da su aktuelne vlasti propustile sankcionisati organizatore, zahtijeva od Federalnog tužilaštva provođenje hitne istrage za utvrđivanje krivične odgovornosti lica koja su u cilju ponovne mobilizacije biračkog tijela za nacionalne stranke, ugrozila bezbjednost građana organizujući tzv. prijateljsku utakmicu između BiH i SRJ.

Bosanska stranka smatra da su organizatori ovog sramnog događaja svjesno ugrozili bezbjednost građana kako bi u već viđenom stilu balvan revolucije, pokušali ponovo dobiti izbore organizujući nerede ubacivanjem terorističkih grupa iz SR Jugoslavije i Republike Srpske, po matrici Miloševića i Karadžićevog SDS-a.

Obzirom da nacionalne stranke izuzev sukoba i stradanja naroda nemaju ništa drugo ponuditi biračima, tražimo da Federalno tužilaštvo provede hitnu istragu i da organizatore ugrožavanja bezbjednosti građana shodno zakonu krivično procesuira, kako bi se spriječila ponovna manipulacija u cilju jačanja retrogradnih nacionalnih stranaka i njihovih satelita.

Bosanska stranka zahtijeva provođenje krivične istrage i protiv lidera SDP-Alijanse, koji su već uobičajenim dodvoravanjem predsjedniku SRJ Vojislavu Koštunici, propustili poduzeti potrebne mjere u cilju sprečavanja održavanja tzv. prijateljske utakmice, na kojoj je 50 metara od grobova ubijenih Sarajlija u agresiji Miloševićevog zločinačkog udruženja – izvedena himna agresora na BiH.

 

26.8.2002.