04. april 2001.

u povodu otvorenog zahtjeva Bosanske stranke Visokom predstavniku za suspenziju Kancelarije Federalnog tužilaštva

Bosanska stranka je na osnovu člana 2., tačke 1., 3. i 4. Ustava BiH objavljenog u Anexu 4. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, člana 1. tački 4., 6., 7., i 8. Sporazuma o ljudskim pravima, i člana 2., 3. i 5. Anexa 10. Sporazuma o civilnoj provedbi Mirovnog sporazuma, podnijela visokom predstavniku Volfgangu Patriču zahtjev za suspenziju Kancelarije Federalnog tužilaštva i formiranje novog Kolegija Federalnog tužilaštva, koji će obezbijediti najvišu provedbu Ustavom zajamčenih prava građana BiH.

Predsjednik Bosanske stranke i federalni poslanik Mirnes Ajanović je u otvorenom zahtjevu Visokom predstavniku obrazložio razloge neophodnosti suspenzije Kolegija Federalnog tužilaštva:

Vrlo poštovani gospodine Petrič,

Mi smo se kao parlamentarna stranka obratili Federalnom ministarstvu pravde dana 16.2.2001. godine, navodeći kako federalni tužilac Suljo Babić, pored toga što ignorira Ustav i Zakon, lažima obmanjuje javnost.

Upoznali smo Federalno ministarstvo pravde da je federalni tužilac Suljo Babić u skandaloznoj izjavi specijalno datoj za «Jutarnje novine» dana, 31.1.2001. godine, a u povodu pitanja novinara da se “odredi povodom navodne krivične prijave, koju je nadležnom tužilaštvu protiv Bešlagića podnio BOSS” – izrekao neistinu, tvrdeći                 “Da protiv predsjednika Tuzlanskog Kantona Selima Bešlagića niko nije do sada dao krivičnu prijavu. (…) Moram reći da nikakve krivične prijave na koju se poziva lider BOSS-a nema ni u općinskom ni, u kantonalnom tužilaštvu u Tuzli”.

Bosanska stranka je krivičnu prijavu, u smislu člana 140. Zakona o krivičnom postupku FBiH, podnijela protiv Selima Bešlagića 13.12.2000. godine, zbog počinjenog krivičnog djela iz člana 282. Krivičnog zakona FBiH.

Na ovaj način je evidentno da se Federalni tužilac Suljo Babić javno stavio u službu prikrivanja krivičnog djela i time se uz tuzlanskog kantonalnog tužioca Izu Tankića i opštinskog tužioca Šesenama Ćosića stavio u službu nepoštenih političara i mafije.

Bosanska stranka je u prijavi protiv Sulje Babića, navela Federalnom ministarstvu pravde “okolnosti zbog kojih se smatra da postoji neki od zakonskih osnova za izuzeće” federalnog tužioca Babića.

Očekivali smo da će Federalno ministarstvo pravde na osnovu dostavljene kopije krivične prijave i na osnovu kopije novinskog teksta, u kome je federalni tužilac Suljo Babić izrekao laž, protiv istog podnijeti prijedlog za njegovo razrješenje.

Nažalost, to se nije desilo. Federalni doministar pravde Šahbaz Džihanović je putem svog kolege Zvonke Mijana zaštitio svog partijskog druga Sulju Babića i nije pokrenuo postupak za njegovu smjenu.

Ovom prilikom, gospodine Visoki predstavniče, želim Vam saopštiti konstataciju ambasadora Ričarda Sklara, koji tvrdi: “Da su tužioci i sudije u BiH više u službi mafije i nepoštenih političara nego što služe narodu», te vam skrenuti pažnju da gospodin Babić,   od prestanka ratnih operacija, koliko obnaša dužnost federalnog tužioca, nije procesuirao niti jedan ratni zločin, niti i jedan mafijaško-profiterski lanac moćnika (Hasan Čengić, Edhem Bičakčić, Ahmed Smajić i mnogi drugi).

Osnovano smatramo da su se pojavili elementi koji unose krizu u provedbu civilnog dijela sporazuma za mir u BiH, a otklanjanje krize je u Vašoj nadležnosti. Tražimo, da u skladu sa Vašim obavezama i ovlastima u potpunosti suspendirate Kolegij Federalnog tužilaštva i federalnog tužioca Sulju Babića, da naložite njegov krivični progon zbog zloupotrebe službenog položaja, te da Vi – iz reda uglednih, hrabrih i beskompromisnih državljana BiH, imenujete federalnog tužioca, jer je očigledno, da nova vlast – Alijansa za promjene, zbog izvaninstitucionalne moći Alije Izetbegovića i kroz njegovu produženu ruku Harisa Silajdžića – neće moći ostvariti vladavinu zakona i borbu protiv kriminala i korupcije, bez Vaše pomoći.

Iz sredstava informisanja nam je poznato da je aktuelnom ministru policije Muhamedu Bešiću, koji je takođe partijski drug Sulje Babića, podnešena krivična prijava protiv tužioca Babića, a koliko mi je poznato, kao poslaniku u Parlamentu Federacije BiH i kao predsjedniku parlamentarne stranke – Vlada ni dan danas nije pokrenula rješavanje ovog ozbiljnog pitanja i problema.

Kao političar, predsjednik jedine opozicione multinacionalne parlamentarne stranke u Federaciji BiH i kao poslanik u Parlamentu Federacije BiH – osnovano tražim Vašu intervenciju.

U nadi da ćete na dobrobit građana BiH izvršiti svoje obaveze, predviđene Okvirnim sporazumu za mir u BiH – očekujem Vaš javni odgovor.