Odluka Ustavnog suda BiH o protuustavnoj zabrani kretanja građanima nametnutoj Naredbom Federalnog štaba Civilne zaštite – mora biti po principu pravne analogije primijenjena i u cilju ukidanja zabrane obavljanja poslovne djelatnosti, upozorava vijećnik i predsjednik Komisije za ljudska prava Gradskog vijeća Tuzla Mirnes Ajanović.

Prema posljednjim podacima zbog korona naredbi u Federaciji BiH preko 30.000 radnika ostalo je bez posla, a stanje će uskoro biti izrazito gore, jer mali ili veliki privrednici zbog direktnih ili indirektnih naredbi nisu u mogućnosti raditi i zarađivati za život.

Ukoliko se odmah ne omogući obavljanje poslovnih djelatnosti, uz maksimalne mjere zaštite od koronavirusa, možemo doći u vrlo opasnu situaciju da građani bez obzira na virusnu prijetnju neće preživjeti korona naredbe.

Okolnost da je izrazito smanjeno punjenje budžeta rezultiraće nemogućnošću isplate plata i budžetskim korisnicima, odnosno doći će i do direktnog ugrožavanja zdravstvene i fizičke bezbjednosti građana u slučaju ugrožavanja sistema zdravstva i policije.

Krediti međunarodne zajednice neće riješiti posljedice zabrane obavljanja djelatnosti, jer mogu podmiriti isplatu penzija za samo nekoliko mjeseci, ali ne i obezbijediti saniranje posljedica korona naredbi i sačuvati teško stečena radna mjesta, te je neophodno da Federalni štab Civilne zaštite, ali i drugi organi i institucije koji su donijeli takve odluke – odmah ukinu sporne naredbe i odluke i omoguće pravo na rad zagarantovano Ustavom BiH, upozorava Mirnes Ajanović.

23.04.2020.