U povodu podsjećanja građana na konkretne činjenice o nezakonitom i nemoralnom djelovanju vlasti, u prvom dijelu od 30 tačaka pod nazivom HRONOLOGIJA ZLA SDP-a, a što obavezuje da SDP MORA PASTI, prezentira se deseta tačka pod nazvom: SDP JE PRODAVAO RADNIČKE FABRIKE ZA MARKU U DIVLJAČKOJ PRIVATIZACIJI I BEZOBZIRNOJ PLJAČKI

Za vrijeme agresije na BiH, dok su borci Armije RBiH gladni branili državu a njihove porodice i svi građani grcali na rubu egzistencije – SDP i SDA su 1994. godine usvojili ratni zakon o divljačkoj privatizaciji i bezobzirnoj pljački društvene imovine (“Službeni list RBiH”, 33/94), a po uzoru na zločinačku SDS i Radovana Karadžića (“Službeni glasnik RS”, 4/93).

Uz SDA otimanje radničke imovine SDP je nastavio i poslije rata, kada je usvojen Zakon o privatizaciji (“Službene novine FBiH”, 27/97) i kada su privatizovali društvenu imovinu za poslovne prostore SDP-a u FBiH, a brojne prostore su izdavali i izdaju, pa čak i Vladi Federacije BiH, a u Tuzli je i danas poznata zloglasna zgrada SDP-a pod kojom zvižde građani u brojnim protestima.

U otimanju radničke imovine SDP je posebno bio radikalan u TK gdje su radničke fabrike prodavane za marku, a radnici izbacivani na ulicu, što je rezultiralo građanskim protestima u februarskom otporu 2014. godine, kada su Tuzlaci na vatru odgovorili vatrom i SDP-SDA otjerali sa vlasti.

Zbog tiranije nad radnicima i bahatog odnosa prema radničkim porodicama gorjela je zgrada Vlade TK, ali i zgrada današnje Gradske uprave Tuzla, koje su građani definisali kao simbole zle vlasti. Građanski protesti su stali pa je nekako preživjela vlast tuzlanskog SDP-a i gradonačelnika Jasmina Imamovića, iako su duži period bježali od svojih birača i nisu se smjeli pojaviti na ulici, a onda, kada su potisnuli strah, ponovo su se osilili uz osvete prema građanima, pa i putem uvođenja bezobrazne komunalne naknade, jer tuzlanski diktatori nikada neće oprostiti poniženje da su se morali skrivati od građana i bježati iz njihove privatizovane Tuzle.

BOSS se kontinuirano suprotstavljao pljačkaškoj privatizaciji, a bitka za građansku imovinu dala je i konkretne rezultate u Tuzli, što će biti prezentirano u narednim danima, nakon prezentiranja 11-te tačke HRONOLOGIJE ZLA SDP-a.

25.10.2020.