27. april 2011.

Predsjednistvou povodu održanog novog Karađorđeva i obaveze Srbije da odlikuje članove Predsjedništva BiH ordenom Karađorđeva zvezda

Nema nikakve političke ni moralne osnove za oduševljenost članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Bakira Izetbegovića održanim sastankom u Karađorđevu sa Predsjednikom Srbije i Predsjednikom Turske, koji je na prošlogodišnjem obilježavanju genocida u Srebrenici besramno veličao Srbiju isticanjem da je Beograd najbolji prijatelj Ankari, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović. Željko Komšić i Bakir Izetbegović ne mogu obmanuti nikoga od čestitih građana svojim oduševljenim izjavama da se Srbija bori za cjelovitost BiH, jer je svima jasno da je sastanak u Karađorđevu, gdje je donesena odluka o brutalnoj agresiji na BiH, održan isključivo u korist oslobađanja Srbije za agresiju i genocid – i u cilju obezbjeđenja nesmetanog ulaska Srbije u članstvo Evropske unije. Jedinstven nastup članova Predsjedništva BiH u Karađorđevu, kojim su ponižene sve žrtve velikosrpske agresije na BiH, obavezuje Srbiju da Nebojši Radmanoviću, Željki Komšiću i Bakiru Izetbegoviću dodijeli orden Karađorđeva zvezda, kojim se odlikuju lica za zasluge prema kralju i otadžbini, u miru i ratu, ustanovljen 1. januara 1904. godine kao uspomena na stogodišnjicu Prvog srpskog ustanka pod Karađorđevim vođstvom.
Wikipedia:

Karađorđeva zvezda je imala oblik belog emajliranog krsta, čiji su kraci završeni lučno, a isto se tako kraci u luku sužavaju ka mestu ukrštanja. Između krakova krsta pričvršćeni su zlatni zraci. Na mestu ukrštanja, na plavo emajliranoj tablici pričvršćeno je crveno ognjilo sa amblemom “Samo sloga Srbina spašava”. Oko ovoga na vencu od belog emajla, napisano je “Za veru i slobodu – 1804”. Na drugoj strani u crvenoj emajliranoj podlozi u zlatu izrađen dvoglavi beli orao, a oko njega na plavom emajlu natpis “Petar I – 1904”. Ceo orden je pričvršćen na zlatnu krunu.

 

Zvijezda