03.12.2001. – u povodu 3. Decembra – svjetskog dana lica sa invaliditetom

Saopštenje za javnost

 

u povodu 3. Decembra – svjetskog dana lica sa invaliditetom

Federalni poslanik i predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović je u povodu 3. Decembra, svjetskog dana lica sa invaliditetom, izrazio oštar protest protiv nastojanja aktuelne vlasti da lica sa invaliditetom, vlada drakonskim potezima sve više gura ispod ruba krajnjeg siromaštva. Neshvatljivo je da SDP-Alijansa, nakon što osobe sa invaliditetom mjesecima ostavlja bez socijalne zaštite, sada bez imalo obzira želi ukinuti i ogroman broj invalidnina.

Vrhunac nemoralnosti i nehumanosti prema kategoriji invalida, među kojima je ne mali broj djece i starijih osoba, je da SDP-Alijansa umjesto prioritetne izrade socijalnih programa, vrši rebalans budžeta sa samo jednim ciljem – da se povećaju plate alijansinim funkcionerima, odnosno da i ministrica Hadžović može da rebalansira novih 100.000 KM za plate zaposlenih u njenom Ministarstvu.

Poslanici Bosanske stranke u federalnom Parlamentu, ponovo će insistirati da se izjednače osnovna prava svih osoba sa invaliditetom, bez obzira na okolnosti nastanka invaliditeta, i zahtijevati da se problem brige o invalidnim osobama institucionalizira putem odgovarajućih zakona – koji će prije svega biti humano socijalni.

 

3. XII 2001.