13.07.2005.

Press konferencija

 

u povodu inicijative da Parlament Federacije BiH zahtijeva od Vijeća ministara BiH rješavanje opravdanih zahtjeva poljoprivrednika

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović uputio je inicijativu federalnom Parlamentu da od Vijeća ministara BiH zahtijeva hitno rješavanje opravdanih zahtjeva poljoprivrednika, koji već 20 dana pred državnim Parlamentom traže osnivanje ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na nivou BiH. Ignorisanje zaštite domaćih poljoprivrednika je potpuno ekonomski nerazumno, obzirom da je u protekloj godini uvezeno dvije milijarde KM poljoprivrednih proizvoda, upozorio je Mirnes Ajanović.

Neshvatljivo je da Vijeće ministara zanemaruje elementarnu ekonomsku logiku, posebno zbog činjenice da je i u univerzitetskom udžbeniku “Uvod u ekonomske kategorije, principe i zakone”, prof. dr. Bajre Golića istaknuto, citiramo: “U ekonomiji svake zemlje poljoprivreda predstavlja jedno od strateških pitanja razvoja, bez obzira koliko je njeno učešće u stvaranju domaćeg bruto proizvoda. Zbog toga sa za podsticanje njenog razvoja primjenjuju pored ekonomskih i neekonomski kriteriji. Mjerama ekonomske politike štiti se i subvencionira poljoprivredna proizvodnja, koja se ne smije u potpunosti prepustiti djelovanju tržišnih zakona jer bi u tom slučaju pretrpjela velike štete”.

 

13.7.05.