30.10.2003. – u povodu inicijative BOSS-a za izmjenu Izbornog zakona BiH

Press konferencija

u povodu inicijative BOSS-a za izmjenu Izbornog zakona BiH

 

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović je Izbornoj komisiji BiH dostavio inicijativu za izmjenu Izbornog zakona BiH, u cilju istovremenog održavanja svih nivoa izbora,                 pojednostavljenja izbornog procesa i ukidanja nepotrebne, glomazne i preskupe kantonalne administracije.

Obzirom da su predstavnici međunarodne zajednice istakli da neće finansirati izbore u BiH, a da isti koštaju 13 miliona KM, neophodno je spojiti opštinske i opšte izbore, što bi radikalno pojeftinilo izborni proces, te omogućilo održavanje i Opštih izbora u oktobru 2004. godine. Takođe, ukidanjem preskupih otvorenih kandidatskih listi, povećala bi se odgovornost političkih stranaka za rad izabranih predstavnika, a izbjegla pasivnost birača koji su izrevoltirani predugim procesom glasanja – napuštali biračka mjesta i odbijali da izađu na izbore.

BOSS je Izbornoj komisiji, između ostalog, predložio da od federalnog Parlamenta zahtijeva ustavne izmjene u cilju ukidanja kantona – kako bi se i u Izbornom zakonu mogle ukinuti odredbe o kantonalnim izborima, obzirom da je preluksuzno i neprihvatljivo egzistiranje jedanaest vlada i zakonodavnih tijela u Federaciji BiH, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

 

30.10.2003.