31.08.2001. – u povodu neplacanja doprinosa na plate lokalnog osoblja u misijama OHR-a

Press konferencija

 

u povodu neplaćanja doprinosa na plate lokalnog osoblja u misijama OHR-a, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija u BiH

Predsjednik Bosanske stranke i federalni poslanik Mirnes Ajanović je upozorio domaće i međunarodne zvaničnike, da je plaćanje doprinosa na plate bh. osoblja zaposlenog u međunarodnim organizacijama u BiH, obaveza proistekla iz odredbi međunarodnog prava, a ne stvar dobre volje i iznenada porasle političke svijesti – kako to u javnosti pokušavaju lažno prikazati Volfgang Petrič i Zlatko Lagumdžija.

Predsjednik BOSS-a podsjeća vladajuće partnere, OHR i SDP-Alijansu, da su sve organizacije koje su podređene Organizaciji UN-a, prema članu 33. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, obavezne uplaćivati doprinose za zaposlene osobe koje nisu pripadnici države otposlanice, prema važećim propisima o socijalnoj sigurnosti koji važe u državi prijema za poslodavce.

Glasnogovornik Misije UN u BiH Stefo Leman, javno je potvrdio da UN u BiH,             od 1995. godine plaća sve potrebne doprinose za bh. osoblje, što takođe dokazuje da OHR, kao misija podređena UN-u, i SDP-Alijansa – politikantskim javnim istupima pokušavaju obmanuti bh. građane.

OHR, OSCE i druge međunarodne organizacije u BiH, neplaćanjem obaveza na plate lokalnog osoblja, oštetili su državu za preko 120 miliona KM, što jasno potvrđuje da je pompezna najava o postignutom dogovoru o dobrovoljnom plaćanju doprinosa na plate lokalnog osoblja – politički pamflet, kojim se OHR-u i drugima oprašta raniji dug prema državi, a SDP-Alijansi dodjeljuju politički poeni koji im objektivno ne pripadaju.

BOSS ponovo poziva OHR, OSCE i druge međunarodne organizacije u BiH, da ne pokušavaju dalje obmanjivati građane, već da se počnu pridržavati obaveza proisteklih iz Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, odnosno, da uz plaćanje doprinosa na plate, izmire i dosadašnje milionske obaveze kako bi se obeštetila država i građani.

 

31. VIII 2001.