11.11.2004.

Press konferencija

u povodu zahtjeva Vladi FBiH i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću za izmještanje tužilaštava iz zgrada sudova

 

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, uputio je zahtjev Vladi Federacije i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću – da se adekvatnom zakonskom regulativom obezbijedi izmještanje tužilaštava iz zgrada sudova, obzirom da se u praksi pokazalo negativnim i štetnim po stranke u pravosudnim postupcima zajedničko sjedište suda i tužilaštva.

Krivičnim zakonom FBiH, članom 357. definisana je krivična odgovornost sudija u slučaju kršenja zakona ili donošenja nezakonite odluke, ali je zbog zajedničkog sjedišta tužilaštva i suda – nemoguće očekivati od tužilaca objektivnu istragu protiv sudija, sa kojim se svakodnevno susreću kao radne kolege, u sudskom restoranu ispijaju kahve i doručkuju, te su u većini slučajeva i kućni prijatelji.

Takođe, Zakonom o krivičnom postupku FBiH date su mnogo veće ovlasti tužilaštvima, kao što je vođenje istrage bez znanja stranke u postupku, te je apsurdno da se zajedničkim sjedištem tužilaštava i sudova – stranke u postupku dovode u neravnopravan položaj, što je direktno kršenje Ustava BiH i jednakosti građana pred pravosudnim organima.

 

11.11.04.