13. februar 2006.

u povodu poziva Kolegiju Domu naroda Parlamenta FBiH za uvrštavanje u dnevni red potvrđivanja izmjena četiri zakona iz vojne oblasti

Mirnes Ajanović je pozvao Kolegij Doma naroda Parlamenta FBiH da u dnevni red sutrašnje sjednice uvrste set od četiri izmjene zakona iz vojne oblasti, koji su usvojeni na posljednjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma, a regulišu pravnu prazninu nastalu transformacijom federalnog ministarstva odbrane u državno. Kao predlagač zakona, Mirnes Ajanović je upozorio Dom naroda da se Zakon o odbrani BiH neće implementirati do 30. septembra, i da su gašenjem federalnih institucija građani u nemogućnosti rješavati svoja statusna pitanja, koja se tiču stambenih problema ili bilo kakvih drugih prava za koja je potrebno obezbijediti određene potvrde.

Potvrđivanje četiri zakona usvojena u Predstavničkom domu omogućava funkcionisanje federalnih institucija u prijelaznom periodu do stupanja na snagu odredbi Zakona o odbrani BiH, koje definišu rokove procesa implementacije podzakonskim aktima.