23. juli 2006.

u povodu dramatičnog upozorenja reis efendije dr. Mustafe Cerića na razdor među bošnjačkim političarima i uskointeresnom djelovanju

Predsjednik BOSS-a i kandidat za Predsjedništvo BiH Mirnes Ajanović u povodu dramatičnog upozorenja najvećeg autoriteta među Bošnjacima reis efendije dr. Mustafe Cerića da je – \”veliki razdor među bošnjačkim političarima i da ideali nekih bošnjačkih političara ne sežu dalje od njihovih, odnosno interesa uskog kruga njihovih saradnika i prijatelja\”, ističe da o reisovom upozorenju prvenstveno treba da razmisli Sulejman Tihić. Oficijelno, zato što već tri i po godine obnaša političku funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a drugo zato što vodi najjaču stranku u Bošnjaka. Sulejman Tihić mora razmisliti o reisovom upozorenju iz više suštinskih razloga. Prvenstveno, što se iz njegovog predsjedničkog kabineta već duže vrijeme šalje negativna energija prema kojoj su svi bošnjački političari koji su se borili protiv protudržavnih ustavnih promjena i privatizacijskih pljački, poput one Energopetrola, tobože negativci, a jedini pozitivac u političkom životu BiH, po Tihiću je – izrazito omraženi Zlatko Lagumdžija. Tihić je u svom vlastoljublju prebrzo zaboravio ko je bio na čelu Alijanse za potjere i ko je montirao političke procese desetinama Bošnjaka koji su nevini mjesecima ležali po zatvorima. Tihić je opijen vlastoljubljem također zaboravio da je Lagumdžija svjesno u Svijetu satanizirao i rušio bošnjački politički faktor i poništavao odbrambeni rat, a od Bošnjaka pravio potencijalne teroriste. I još gore, Tihić je postao jeftini imitator Lagumdžijinog boljševičkog vladanja, što potvrđuje i isključivanje ljudi iz njegove stranke zbog toga što su, kao poslanici, imali ispravna stajališta o strateškim interesima ove zemlje, kao što su ustavne promjene koje su s razlogom odbijene u Parlamentu.

Upravo na najavljenoj koaliciji između Tihićevog dijela SDA i krnjeg SDP-a, te preuzimanju Lagumdžijinih staljinističkih metoda vladanja, u koje spada kriminaliziranje svih neistomišljenika i podmuklo spočitavanje islamskoj zajednici da u političkim kategorijama ne smije javno razmišljati o interesima Bošnjaka i BiH u cjelini – javlja se najveći uzrok razdora ne samo među bošnjačkim političarima u različitim političkim strankama, nego i šire. Mnogobrojni članovi SDA ne odobravaju Tihićevu politiku, ali njegove odluke ne tiču se samo njegove stranke, već i drugih političkih subjekata i javnosti u cjelini. BOSS-u, kao opozicionoj stranci, ovakav unutarnacionalni destruktivni Tihićev angažman svakako može donijeti izborni profit u oktobru, ali za BOSS, a sada i Patriotski blok u cjelini, nikada nisu bili najvažniji uskostranački i lični interesi. Stoga, dužnost je svih bošnjačkih političara da na bazi reisovog upozorenja javno pokažu prstom na uzročnike samouništenja bošnjačkog političkog faktora, i hitno preduzmu sve da prestane užasno ekonomsko slabljenje ove zemlje kroz sveprisutni kriminal vođen kvaziidealima na koje reis s razlogom upozorava, istakao je Mirnes Ajanović.