29.07.2004. – u povodu zahtjeva BOSS-a Opstinskom Vijecu Tuzla za zaustavljanje urbicida Tuzle

Press konferencija

u povodu zahtjeva BOSS-a Opštinskom Vijeću Tuzla za zaustavljanje urbicida Tuzle

 

Predstavnici BOSS-a su uputili zvaničan zahtjev kojim se od Opštinskog vijeća Tuzla traži da se u cilju zaustavljanja višedecenijskog tonjenja Tuzle, u dnevni red naredne sjednice uvrsti tačka pod nazivom – “Donošenje odluke o zaustavljanju urbicida Tuzle, odnosno njenog slijeganja, zaustavljanjem crpljenja slane vode ispod Tuzle”.

Stručni savjetnik BOSS-a i istaknuti rudarski stručnjak prof. dr. Ibrahim Imamović, istakao je neophodnost donošenja odluke o zaustavljanju urbicida Tuzle, obzirom da nastavak eksploatacije slane vode prijeti posljedicama daleko težim od slučaja iz 1988. godine, kada se uslijed hidrorastvaranja kamene soli zbog eksploatacije Slanih bunara, na Boriću kod Pinge iznenada otvorio krater širine 50 i dubine 100 metara.

Prof. dr. Ibrahim Imamović je upozorio, da je zatvaranje Rudnika “Tušanj” pogrešan i kontraproduktivan pristup problemu slijeganja, obzirom da Rudnik soli evidentno nije bio uzrok slijeganja Tuzle, tako da je neophodno donošenje odluke o potpunom zaustavljanju crpljenja slane vode iz Slanih bunara, čime bi se nadležni prisilili da u interesu zaštite Tuzle konačno pokrenu izgrađene kapacitete Rudnika “Tetima”.

 

 

29.7.2004.