01.09.2003. – u povodu otvorenog poziva BOSS-a poslanicima Parlamenta FBiH

Press konferencija

u povodu otvorenog poziva BOSS-a poslanicima Parlamenta FBiH – za suprotstavljanje nagrađivanju Banja Luke i Republike Srpske za ratni zločin i genocid, te da podrže usvajanje zakona kojim bi rast plata pratio rast penzija

 

BOSS poziva poslanike Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, da na sutrašnjoj sjednici podrže inicijativu BOSS-a za suprotstavljanje nagrađivanju Republike Srpske za ratni zločin i genocid, te davanju najjačih finansijskih mehanizama za kontrolu opstojnosti države u ruke SDS-u, osvjedočenom neprijatelju svakog zajedništva na prostoru BiH i šire. BOSS upozorava da su poslanici federalnog Parlamenta obavezni da se suprotstave očitom dogovoru SDS-a, SDA, Stranke za BiH i SDP-a, koji odbijanjem da Uprava za indirektno oporezivanje bude locirana u glavnom gradu BiH, podržavaju antibosansku politiku instaliranja tzv. carinske reforme.

U skladu sa obavezama preuzetim Protokolom o saradnji sa Udruženjem penzionera/umirovljenika, BOSS poziva poslanike da podrže Prijedlog zakona federalnog poslanika Mirnesa Ajanovića, u cilju ukidanja diskriminirajućeg člana 51. Zakona o PIO, kako bi penzionerima konačno bilo vraćeno oduzeto stečeno pravo, da rast plata prati i rast penzija – čime bi se Vlada zakonski obavezala da obezbijedi adekvatna sredstva za isplatu zaostalih i uvećanih penzija.

Takođe, neophodno je da Parlament usvoji i ponovljeni zahtjev poslanika Mirnesa Ajanovića – da se poništi odluka o povećanju primanja poslanika, sve dok Parlament ne primora Vladu da obezbijedi prihvatljiv ekonomski i socijalni status za sve građane.

 

1.9.2003