23.07.2002. – u povodu prezentiranja strategije Bosanske stranke za dobijanje tuzbe

Press konferencija

 

u povodu prezentiranja strategije Bosanske stranke za dobijanje tužbe protiv SR Jugoslavije za genocid

Član Glavnog odbora BOSS-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH, advokat Faruk Balijagić, putem današnje press konferencije prezentirao je strategiju BOSS-a sa kojom je nastupio prema Međunarodnom krivičnim sudom u Hagu – u cilju zaštite interesa BiH u slučaju dobijanja tužbe protiv SRJ za počinjeni genocid nad građanima BiH.

Kandidat BOSS-a Faruk Balijagić je od glavne tužiteljice Haškog Tribunala Karle del Ponte, pismenim putem zvanično zatražio – da Treće Raspravno vijeće haškog Tribunala, pored kazne zatvora za Slobodana Miloševića, donese odluku – o konfiskaciji cjelokupne imovine Slobodana Miloševića i da se kao sporedna kazna dodijeli državi BiH.

Kako je istakao Balijagić, to je neophodno u svrhu saniranja posljedica počinjenog zločina genocida od strane Slobodana Miloševića i njegovog zločinačkog udruženja.

Kako je istakao predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, advokat Faruk Balijagić, u skladu sa normama međunarodnog prava, iskoristiće sve pravne mogućnosti kako bi se dobila tužba protiv SRJ za genocid, i sankcionisali saučesnici. To je neophodno obzirom na evidentno postojanje jakog lobija u vrhu vlasti, čak i u aktuelnom bh. Predsjedništvu, koji koketira sa zvaničnicima SRJ u cilju marginaliziranja najvažnije pravne borbe za građane Bosne i Hercegovine.

 

 

23. VII 2002.