31.03.2001. – u povodu radikalnog povecanja broja oboljelih od epilepsije u BiH

 

u povodu radikalnog povećanja broja oboljelih od epilepsije u BiH

Bosanska stranka upozorava javnost na direktnu povezanost radikalnog povećanja broja oboljelih od epilepsije u BiH, posebno dječije epilepsije, sa neodgovornom i neadekvatnom upotrebom i tehničkom konstrukcijom parametara TV slike – od strane bh. televizijskih medija.

Veliki broj evidentiranih simptoma vrtoglavice i migrenoznih bolova, zamućenog vida, nekontrolisanih trzaja oka i nesvjestice, koji su evidentirani kod velikog broja bh. građana, posljedica su naglog izmjenjivanja svjetla i žestokih svjetlosnih bljeskova kojima su izloženi sa TV ekrana. Kao ilustracija može poslužiti televizijska reklama za muzičku emisiju BHT-a, “BH Sound”, koja intenzivnim bljeskovima svjetla i naročito opasnog titranja crvene boje, svakodnevno vrši elektro-encefalografski atak na gledaoce, što za posljedicu ima ili može imati pojavu epilepsije.

Fenomen fotoosjetljivosti kao uzročnika epileptičkih simptoma i same epilepsije otkriven je još 1885. godine, a svakodnevno se pojavljuju novi dokazi koji potkrjepljuju ovakav nalaz – kao što to ilustruje i slučaj kada je 17. decembra 1997. tokijska TV emitovala crtani film, koji je zbog svoje bljeskajuće sadržine izazvao pravu epidemiju dječje epilepsije u Japanu.

BiH je jedna od malobrojnih zemalja koja nema formirana stručna tijela za kvalitativnu tehničku kontrolu emitovanja i moguće tehničke zloupotrebe TV signala – što našu zemlju čini pogodnim tlom za vrlo opasne zdravstvene implikacije po epileptički najrizičnije grupe, kao što su djeca i starije osobe.

Bosanska stranka zahtijeva od nezavisne komisije za medije, da hitno uspostavi stručno tijelo koje će vršiti monitoring svjetlosno agresivnih TV spotova i drugih TV sadržaja, kako bi se u BiH uspostavili ispravni i zdravi standardi emitovanja TV slike.

BOSS insistira, da državni Parlament donese zakon o granicama frekventnog ruba prizora, koji se emituju na TV stanicama.

Do uspostavljanja stručnog tijela, odnosno do donošenja adekvatnog zakona kojim će se regulisati ova problematika, Bosanska stranka poziva uredničke kolegije bh. medija, da sami povedu računa o emitovanju iritabilnih frekvencijskih spektara TV slike – bar radi vlastite djece.

 

31.03.2001.