24.04.1999.

Saopštenje za javnost

u povodu pola stoljeća postojanja NATO saveza

BOSS Logo 1

Bosanska stranka smatra da je NATO savez svojim polustoljetnim postojanjem izrastao u najmoćniju armiju svijeta, koja je osnovana kao odgovor na ideološko-komunističku homogenizaciju istočno-evropskih zemalja.

U dugogodišnjem hladnoratovskom sukobu sa komunističko-indoktriranim i zatvorenim zemljama, NATO je izašao kao moralni i vojni pobjednik, i kao takav stekao kredibilitet za stvaranje novog i humanijeg svjetskog poretka.

Bosanska stranka smatra da je NATO savez, a posebno Sjedinjene Američke Države, najzaslužniji za uspostavu mira u Bosni i Hercegovini, i za postdejtonsko očuvanje državno-pravnog kontinuiteta naže zemlje.

U tom smislu, Bosanska stranka pruža nesebičnu podršku NATO-u i Sjedinjenim Američkim Državama u nastojanjima da osiguraju ljudska prava i slobodu svim balkanskim narodima, koji po svojoj vokaciji pripadaju evropskoj asocijaciji država.

U želji da će NATO kao najrespektabilnija sila na svijetu i dalje raditi na afirmaciji i očuvanju demokratskih procesa, Bosanska stranka svim članicama Saveza čestita 50. godišnjicu postojanja.

24.04.1999.