16. juni 2005.

u povodu krivične prijave podnesene Tužilaštvu BiH, Odjelu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije protiv Zlatka Lagumdžije, Seada Krese i Borisa Tihija

Federalni poslanik Mirnes Ajanović danas je dostavio međunarodnom tužitelju Đonu Mekneru, odnosno Tužilaštvu BiH, Odjelu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije – krivičnu prijavu protiv predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, bivšeg dekana Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Seada Krese, te prof. dr. Borisa Tihija, zbog osnovane sumnje o udruživanju radi sticanja protivpravne imovinske koristi na štetu budžetskih sredstava u ukupnom iznosu od najmanje 396.181 KM.

Kako je naznačeno u krivičnoj prijavi, prvoprijavljeni Lagumdžija Zlatko zloupotrebljavajući političku funkciju šefa bivše vladajuće Alijanse za promjene, ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika SDP-a – izvršio je uticaj na drugoprijavljenog bivšeg dekana Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Kresu Seada da zloupotrijebi položaj i ovlaštenja dekana te potpiše nezakonite odluke o uzurpaciji budžetskih sredstava i trećeprijavljenom prof. dr. Tihi Borisu. Osnovane su sumnje da su prijavljeni Lagumdžija, Kreso i Tihi počinili krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja i poreske utaje, navedeno je u krivičnoj prijavi, koja je dostavljena i Antikorupcionom timu OHR-a.